Tema: Sådan snakker du med dit barn om gaming

Gaming er mere end bare underholdning. Det er også en ramme for både venskaber, skænderier og sociale normer. Derfor bør du som forælder tale med dit barn eller din teenager om spillene.

Når børn og teenagere spiller computerspil, er det ikke kun for at blive underholdt. Spillene fungerer på mange måder også som sociale medier, og børnenes relationer har stor betydning for deres spillevaner.

Mange spiller for at mødes med vennerne. Og næsten en femtedel af de børn, der gamer, spiller mere end to timer, når først de er i gang.

Alligevel er spillene sjældent et emne, der tales om hen over middagsbordet – især ikke efter, at børnene rammer 12-årsalderen. Det viser undersøgelsen Børns spillevaner (2020).

Det er ærgerligt, for i computerspil – ligesom i livet generelt – kan man sagtens havne i skænderier, støde på ubehageligt indhold eller få usunde vaner. Og den slags kan være svært at håndtere på egen hånd for både børn og unge.

Derfor er det en god idé at tale med sit barn, pre-teen og teenager om gaming. Men hvordan gør man lige det?

1. Gør gaming til et fast samtaleemne

Som forældre kan vi komme langt med nysgerrighed. Især hvis vi spørger ofte. Når børn og unge oplever, at vi interesserer os for spillene, er der større chance for, at vi bliver indviet i børnenes tanker.

Vi kan også fortælle vores børn, at de altid kan komme til os, hvis de oplever noget ubehageligt i et spil. 

Ifølge Medierådets undersøgelse Børns spillevaner (2020) spiller 67 % med andre – det vil sige både venner og folk, de ikke kender i forvejen. Derfor er det også vigtigt at spørge ind til, hvem dit barn spiller med. 

Spørgsmål, du kan stille

  • Hvad spiller du for tiden? Hvad går spillet ud på?

  • Vil du vise mig dit yndlingsspil? Hvad er særligt fedt ved netop det spil?

  • Spiller du sammen med andre? Er det nogen, du kender i forvejen eller gennem spillet?

  • Har du lært noget nyt ved at tale med de andre i spillet? (fx blevet bedre til engelsk, lært om andre landes kulturer, nye jokes osv.)

  • Hvordan sørger du for at passe på dig selv, hvis du spiller med mennesker, du ikke kender?

2. Prøv spillene sammen med dit barn 

Du kan også bede dit barn vise dig spillet eller måske endda selv prøve det (og sikkert tabe stort). På den måde anerkender du dit barns interesse for at spille computerspil. 

Hvis du ikke har mod på at prøve spillet, men gerne vil se det, kan du finde videoer fra spillet på YouTube. Mens I ser videoerne, kan dit barn fortælle dig om spillet – de fleste børn nyder at dele ekspertviden om deres interesser. 

Vær desuden opmærksom på, at selvom flere drenge end piger gamer, betyder det ikke, at pigerne aldrig spiller. Hvor drenge ofte spiller på en computer, spiller piger oftere på deres telefon eller tablet.

Spørgsmål, du kan stille

  • Skal vi spille et spil sammen?

  • Vil du lære mig noget slang eller nogle forkortelser, som I bruger, når I spiller?

3. Lav aftaler om, hvilke spil dit barn må spille

Lav aftaler med dit barn om, hvilke spil han eller hun må spille. Og tal om muligheden for at blokere og anmelde personer inde i spillet.

I kan også blokere personer i Discord, som er et program, mange bruger til at kunne tale sammen, når de gamer sammen uden at være i samme rum.  

Og tag dit barn med på råd, når du skal tage stilling til, om barnet skal spille et nyt spil eller ej. Børnene kender tit spillene allerbedst – de har ofte set vennerne spille det, eller de har måske selv prøvet det i fritidsklubben.

Du bør også forholde dig til spillets aldersanbefaling, den såkaldte PEGI-mærkning (Pan European Game Information), som er en europæisk mærkningsordning, som er skabt af spilbranchen.

PEGI angiver, om spillet er anbefalet til børn og unge fra 3, 7, 12, 16 eller 18 år. Det handler blandt andet om, hvorvidt spillet indeholder stødende sprog, vold eller sex.

Men vær opmærksom på, at aldersmærket først og fremmest er vejledende. Du kender dit barn bedst, og børn er forskellige og har forskellige grader af modenhed.

Spørgsmål, du kan stille

  • Tænker du nogensinde over aldersmærkningen på spil? 

  • Ved du, hvad de forskellige mærkninger står for? 

  • Skal vi læse om mærkningerne sammen? 

4. Lav aftaler om, hvornår og hvor meget dit barn må spille

Lidt under halvdelen af børnene i undersøgelsen Børns spillevaner 2020 fortæller, at de ofte eller nogle gange bliver uenige med deres forældre om digitale spil.

I fire ud af fem tilfælde handler uenigheden om spilletid. Det betyder selvfølgelig ikke, at du ikke skal lave regler – men lav gerne regler, der passer til spillet.

I et spil som Fortnite kan du og dit barn oplagt aftale, at barnet må spille fx tre runder i stedet for 60 minutter. I andre spil giver det måske bedre mening, at barnet spiller til næste save-point (et sted i spillet, hvor spilleren har mulighed for at gemme).

Spørg dit barn, hvis du ikke kender spillet. Når du laver regler, der passer til spillet, undgår du at trække barnet væk fra fællesskabet midt i en kamp eller at ødelægge det, barnet netop har opbygget i sit spil.

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du hjælper dit barn med at lave regler, som skaber en god balance mellem barnets sociale liv offline, fysiske aktiviteter og gaming.

Børn bør ikke game lige inden sengetid. Forskning fra Københavns Universitet (2021) viser nemlig, at skærmbrug i aften- og nattetimer hænger sammen med dårlig søvn.

Og ifølge Børnesundhedsprofilen fra 2021 angiver en fjerdedel af børnene i 6. klasse også selv, at de forstyrres af mobiltelefon, tablet eller computer efter, de har lagt sig til at sove. 

Spørgsmål, du kan stille

  • Hvad spiller du i dag? Og hvornår skal vi aftale, at du stopper, så jeg ikke kommer til at stoppe dig midt i et spil?

Se optagelse af temaaften om gaming

I efteråret 2022 holdt vi en temaaften om gaming og online sikkerhed. Temaaftenen bestod af oplæg fra eksperter i børn og unges digitale liv. Oplægget om gaming er de første 31 minutter i videoen herunder.

Video Url