Tema: Hvad gør du, når dit barn oplever digital mobning?

Sociale medier muliggør en form for mobning, der adskiller sig fra skolegården på flere måder. Den er sværere at opdage, og ondsindede billeder, videoer og beskeder kan blive på nettet meget længe.

De sociale medier får skyld for meget. Men det er vigtigt at huske, at det er mennesker, der mobber – ikke medier.

Mobning opstår i fællesskaber med usunde og dårlige dynamikker, og sådanne fællesskaber findes både offline og online.

Når det er sagt, er mange digitale fællesskaber dog udstyret med mekanismer, som kan gøre mobningen lettere (fx muligheden for at lave lukkede grupper eller dele billeder og beskeder hurtigt til mange).

Digital mobning kan også være langt sværere at opdage, fordi den ofte foregår i det skjulte.

1. Snak om digital mobning – også selvom I ikke selv oplever det

42 % af børn og unge mellem 9 og 17 år har oplevet noget ubehageligt på nettet det seneste år, viser en rapport fra Red Barnet (2022).

En del af tallet dækker over digital mobning i form af fx udelukkelse, sårende eller hadefulde beskeder, trusler og at udstille andre.

Men ifølge rapporten er det under halvdelen af de 13-17-årige, der taler med en voksen om deres digitale liv. Og det kan gøre det svært at hjælpe.

Derfor kan det være en god idé at sørge for, at dit barn ved, hvad hun/han skal gøre i ubehagelige situationer, og at barnet ved, at der er hjælp at få.

Spørgsmål, du kan stille

  • Har du hørt om nogen, der er blevet mobbet digitalt? Ved du, hvad der skete? Hvad synes du om situationen?

  • Har andre på nettet sagt eller skrevet noget til dig, der har gjort dig ked af det? Vil du fortælle mig om det?

  • Hvordan kan jeg bedst hjælpe dig, hvis du oplever noget ubehageligt på nettet?

  • Ved du, hvordan man blokerer eller anmelder nogen, der mobber eller generer én på sociale medier eller i et spil? (hvis ikke, så prøv at finde ud af det sammen fx på sletdet.dk)

  • Hvad synes du, man skal gøre, hvis man oplever andre, som bliver mobbet digitalt – fx ved at blive ignoreret, holdt udenfor eller skrevet grimt til?

  • Hvad synes du, man skal gøre, hvis man selv er den, der oplever digital mobning?

  • Hvornår synes du, en kommentar er for meget? (se fx denne video sammen og diskutér kommentarerne. Find video (tv2.dk))

2. Sådan gør du, hvis dit barn bliver udsat for digital mobning

Vis alle

Støt dit barn

Mobning kan være forbundet med følelser af både skyld og skam.

Lyt oprigtigt, anerkend oplevelsen, og fortæl dit barn, at mobning aldrig er i orden – hverken online eller offline. Heller ikke selvom man fx har skrevet noget dumt eller delt et intimt billede.

Skab overblik

Spørg dit barn, hvordan mobningen helt konkret foregår, og forsøg at danne et overblik over omfanget.

Læg en plan

Dit barn kan med stor sandsynlighed ikke selv overskue at lægge en plan for at komme ud af den digitale mobning.

Inddrag barnet, og lyt til, hvad hun/han siger. Men hjælp dit barn ved at være den, der tager ansvaret for, at I får lagt en plan og ført den ud i livet – fx ved at kontakte skolen eller andre relevante aktører.

Orientér skolen

Uanset om mobningen er relateret til skolen eller ej, bør du kontakte skolen, så lærerne ved, at dit barn er ekstra sårbart lige nu.

Hvis mobningen er skolerelateret, er skolen forpligtet til at lave en handleplan for at stoppe mobningen indenfor 10 dage.

Hvis skolen ikke lever op til sine forpligtelser, kan du anmelde den til Den Nationale Klageinstans mod Mobning, som kan give skolen et påbud.

Giv barnet en pause

Digital mobning er svær at holde fri fra, fordi den følger barnet alle steder, hvor telefonen er, døgnet rundt.

Hjælp dit barn til en pause fra mobningen ved at lave telefonfri aktiviteter sammen. Gå fx en tur, se en film eller spil et spil.

Hjælp barnet til gode fællesskaber

Nogle børn og unge trækker sig helt socialt, når de oplever digital mobning.

Støt dit barn i at få dyrket sine gode venskaber og fællesskaber, så der kommer noget positivt ind på den sociale konto.

Få hjælp af SletDet Rådgivningen

Både du, dit barn og barnets lærere kan få hjælp til at håndtere situationen hos Red Barnets rådgivning SletDet.

Hos SletDet sidder bl.a. socialrådgivere og psykologer, som kan hjælpe med både følelser og jura forbundet med digitale krænkelser.

Læs mere om SletDet Rådgivningen (redbarnet.dk)

Anmeld til politiet

Nogle typer af digital mobning og krænkelser er ulovlige. Dem skal I anmelde til politiet. Det kan være ulovlig billeddeling, stalking eller trusler.

Få hjælp til digital mobning

Hos Red Barnets rådgivning SletDet kan børn, forældre og fagpersoner få hjælp på telefon, mail og chat.

Hos Børnetelefonen kan dit barn komme i kontakt med en rådgiver på telefon, sms og chat eller via Børnetelefonens brevkasse.

3. Hjælp dit barn med strategier til at håndtere digital mobning

Vis alle

Tal med nogen

Det er ensomt og ubehageligt at blive udsat for mobning. Fortæl dit barn, at det er vigtigt løbende at tale om det.

Måske er det ikke nok for dit barn at tale med dig. Måske skal barnet også tale med en ven, som han/hun stoler på. Eller med en professionel rådgivningstjeneste.

Prøv at løse situationen offline

Hvis dit barn bliver mobbet af nogle, barnet kender fra fx skolen, så kan det være en god ide at tale om situationen offline, hvor de kan stå ansigt til ansigt og lettere kan tale sammen.

Det kan også være, der skal være en mægler (fx en lærer) med, som kan hjælpe med, hvordan alle kommer bedst ud af situationen.

Hvis mobberne ikke er nogen, dit barn kender offline, så råd dit barn til så vidt muligt at trække sig fra situationen.

Anmeld mobningen

På de fleste sociale medier og i spil kan man anmelde brugere og indhold, som fx er stødende, krænkende eller usandt, så brugeren får karantæne, eller indholdet fjernes.

Blokér mobberen

Når dit barn har blokeret en person, kan vedkommende ikke tage kontakt til dit barn på den platform, hvor hun/han er blokeret. Det kan give ro fra mobningen og i nogle tilfælde helt bryde kontakten til mobberen.

Dokumentér mobningen

Det kan være en god idé at gemme billeder, videoer, beskeder og screenshots, så mobningen eventuelt kan tages op af en trivselsperson på skolen, anmeldes på det sociale medie eller i alvorligste fald til politiet.

Hvis mobningen foregår i chatten på Snapchat, kan dit barn med fordel indstille den, så beskederne bliver i 24 timer i stedet for at forsvinde med det samme.

4. Hjælp dit barn med strategier som tilskuer til digital mobning

Vis alle

Meld dig ud

Når dit barn melder sig ud af de grupper, chattråde mv., hvor andre bliver mobbet, sender dit barn et signal om, at det ikke har lyst til at deltage i mobbekulturen.

Sig det højt

Råd dit barn til at sige tydeligt fra, når det oplever mobning – fx når nogen bliver holdt udenfor eller talt grimt til. Der er helt sikkert andre, der har det som dit barn, men ikke tør sige noget.

Stop delinger

Hvis dit barn modtager ydmygende billeder, screenshots eller videoer af andre, så fortæl dit barn, at han/hun skal slette dem og ikke dele dem videre – heller ikke til gode venner.

Tal om mobningen

Når dit barn er tilskuer til mobning, er det vigtigt at tale om det med voksne. Måske har mobbeofferet ikke selv mod til at fortælle det til sine forældre eller en lærer.

Hverken som barn eller forælder skal man se passivt til, at andre bliver mobbet. Som forælder er det en god ide at tage kontakt til ofrets forældre og fortælle, hvad du hører fra dit barn.

Se optagelse af temaaften om digital mobning

I efteråret 2022 holdt vi en temaaften om digitale fællesskaber, kropsidealer på nettet og digital mobning. Temaaftenen bestod af oplæg fra eksperter i børn og unges digitale liv. Oplægget om digital mobning starter ved minuttallet 45:30 i videoen.

Video Url